Straten van Diamantwijk Antwerpen krijgen opwaardering

Vandaag opende de stad plechtig de heraangelegde Hoveniersstraat, Schupstraat en Rijfstraat. Het openbaar domein en de rioleringen waren in slechte staat. Met de heraanleg wil de stad de Diamantwijk extra benadrukken en de straten aantrekkelijker, gebruiksvriendelijker en klimaatbestendig maken.

De drie straten (Hoveniersstraat, Schupstraat en Rijfstraat), die het hart van de Diamantwijk vormen, spelen een belangrijke rol in de diamantsector, met het douanekantoor Diamond Office. De werken duurden 10 maanden en werden uitgevoerd door de stad Antwerpen en Aquafin/Waterlink, met steun van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC).

Erica Caluwaerts (onafhankelijk), schepen voor openbaar domein, benadrukt de vernieuwing van de diamantstraten als een bron van trots voor Antwerpen. “Dankzij de heraanleg van de diamantstraten schittert het hart van de Antwerpse Diamantwijk opnieuw. Als Antwerpenaren zijn we trots dat bijna alle diamanten wereldwijd langs onze stad passeren.”

 

Afgebakende zones

De straten kregen nieuwe granieten kasseien en zeventien verhoogde plantvakken met houten banken. De plantvakken bakenen zones af waar de men kan laden en lossen, maar ook waar de politie kan parkeren. Daarnaast zijn twintig infiltratiepalen geplaatst om het water langzaam in de grond te laten sijpelen en helpt de vervuiling van de bodem tegen te gaan.

Veiligheid

Ook worden er zes nieuwe bomen geplant en de overige plantvakken worden voorzien van lage planten, met aandacht voor zichtbaarheid van de openbare en privé-camera’s. De stad benadrukt ook het karakter van de buurt door de Portugese synagoge architecturaal te verlichten.

 

Peter Wouters (N-VA), schepen voor diamant, de heraanleg ziet als cruciaal voor het behouden van Antwerpen als diamantstad. “De ‘Diamond Square Mile’ is de wereld in zakformaat, een plek waar dagelijks meer dan zeventig nationaliteiten samenkomen en samenwerken. Om ervoor te zorgen dat bijna alle diamantwegen naar Antwerpen blijven leiden moeten bedrijvigheid, veiligheid en leefbaarheid hier hand in hand gaan.”

BRON: HLN 21-2-2024

Photo by Daniels Joffe on Unsplash