Zeldzame blauwe diamant van 39.34ct.

Hij weegt 10 gram, is 39,34 karaat en heeft een helderblauwe kleur. Het is tevens een van de zeldzaamste diamanten die ooit in de Zuid-Afrikaanse Cullinan-mijn gevonden werd. Eens geslepen, zal de blauwe steen voor een geschatte waarde tussen de 50 en 70 miljoen dollar over de toonbank gaan. Alvorens het blauwe wonder naar Dubai, Hongkong en New York trekt in afwachting van de veiling in juli, maakt hij deze week zijn eerste stop in ‘diamond city’ Antwerpen: “Deze steen is miljoenen jaar oud. Ouder dan het leven op deze planeet, ouder dan de dinosaurussen. ”

Het leven in de Hoveniersstraat voelt weer als vanouds. Terwijl security een oogje in het zeil houdt, lopen gehaaste diamantairs de diamantenbeurs binnen en buiten terwijl potentiële kopers hun opties grondig afwegen. Voorbijgangers turen nieuwsgierig door de vitrines van de juweliers. Zoals vanouds, dus. Maar weinigen die weten wat er zich sinds dinsdag achter één van de bescheiden gevels afspeelt: in het kantoor van Petra Diamonds ligt één van de zeldzaamste blauwe diamanten ooit ontdekt.

Een gepaste naam moet de steen van 39,34 karaat nog krijgen, maar toen hij enkele maanden geleden in de Cullinan-mijn in Zuid-Afrika opgegraven werd, wist Greg Stephenson dat ze een wereldprimeur te pakken hadden. Het hoofd van marketing en sales van Britse Petra Diamonds zit al 33 jaar in de sector, maar zag zelden een steen van dit kaliber: “This is a once in a lifetime discovery”, drukt de Zuid-Afrikaan ons in het proper Brits op het hart, alsof we hem nog niet geloofden. “Hij heeft de kleur ‘vivid blue’, de meest waardevolle kleur die een blauwe diamant kan hebben. Ook de zuiverheid en de helderheid zijn uniek.”

Er wordt verwacht dat de ruwe diamant op de veiling meer dan 1 miljoen dollar per karaat haalt.

Het blauwe wonder is na maanden plannen nu op wereldtournee. Voor de diamant komende vier weken naar de crème de la crème van gefortuneerde bieders trekt, maakt hij zijn eerste stop in Antwerpen: “Vrijdag gaat de steen naar Dubai, daarna naar Hongkong om dan te eindigen in New York. Maar Antwerpen is onze thuisbasis, daarom komen we hier eerst.”

Logistiek gezien is de tournee geen sinecure: “De steen staat onder constante camerabewaking en wordt enkel vervoerd door uiterst gespecialiseerde transportbedrijven. Te allen tijde volgen we een strikt veiligheidsprotocol”, verzekert Stephenson ons.

In totaal staan er 50 potentiële kopers op de lijst, gaande van zakenmagnaten tot grote juwelier huizen zoals Harry Winston en Graff. Nadat de geïnteresseerden de steen bezichtigd hebben op één van de vier locaties, kunnen ze 11 en 12 juli hun hoogste bod uitbrengen via een versleuteld online veilinghuis. Wie de steen mee naar huis neemt, zal samen met specialisten en vakexperten bespreken hoe de diamant geslepen zal worden.

Het proces van ruwe steen tot geslepen diamant kan twee tot drie jaar duren. De diamant kan hierbij 60% van zijn gewicht verliezen, terwijl de waarde ervan alleen maar stijgt. “De waarde van een diamant daalt nooit. Het zou kunnen dat een zakenman het in zijn privécollectie wil bewaren. Wie er ook mee aan de haal gaat, er zal tijdens de veiling voor gestreden worden.”

Ari Esptein, CEO van van de Antwerp World Diamond Center, hoopt dat de steen in Antwerpen geslepen zal worden: “Het is een voorrecht om de diamant hier te hebben. Een steen zoals deze, kan alleen maar met de hoogste technologie en kennis behandeld worden. De kans is groot dat hij naar zijn wereldtournee weer in Antwerpen belandt: enkel in Tel Aviv en in New York kunnen ze met deze steen aan de slag, maar negen van de tien slijpers daar zijn opgeleid in Antwerpen.”

Collega Karen Rentmeesters beaamt: “Deze steen is miljoenen jaar oud. Ouder dan het leven op deze planeet, ouder dan de dinosaurussen. Het zou dus enorm veel betekenen als we het slijpproces op eigen bodem kunnen houden.”

In 2014 werd in dezelfde Cullinan-mijn de Blue Moon of Josephine ontdekt, een blauwe diamant van 12 karaat die in 2015 bij veilinghuis Sotheby’s over de toonbank ging voor 45 miljoen euro: “Ik dacht dat ik alles gezien had toen ik de Blue Moon of Josephine aanschouwde. Tot ik deze blauwe steen vasthield.  This one is bigger and better, the top of the top”, glundert Stephenson terwijl hij de steen weer veilig opbergt in een eerder banaal doosje, op weg naar een potentiële koper.

 

BRON: HLN 18-6-21