Maand van de diamant in “Het Steen”

In de maand juni zetten Stad Antwerpen, DIVA (het museum voor diamant, juwelen en zilver) en het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) de rijke diamantgeschiedenis van de stad in de schijnwerpers met een speciale mini-expo in Het Steen met workshops & wandelingen.

 

De mini-expo vindt plaats in de lounge van Het Steen, op de tweede verdieping. Hier ontdekken bezoekers waarom Antwerpen bekendstaat als de diamanthoofdstad van de wereld en welke ruwe materialen nodig zijn om tot een perfecte, gepolijste edelsteen te komen. Vorig jaar was deze tentoonstelling slechts een weekend te zien, maar dit jaar is de expo de hele maand juni gratis toegankelijk.

Het Steen is een passende locatie voor deze expo. Sinds de 14e eeuw was deze plek de invoerzone voor ongeveer 40% van alle luxegoederen wereldwijd. Het is het laatste overblijfsel van de burcht waar schepen met luxegoederen zoals zijde, brokaat en edelstenen werden gelost en geladen.

“Wegens succes herhaald én verlengd: een maand lang kan iedereen een bezoekje brengen aan Het Steen en het unieke universum van de immer tot de verbeelding sprekende diamant betreden en ontdekken, in al zijn fonkelende en fascinerende facetten”, zegt schepen voor diamant Peter Wouters (N-VA).

Laat je juwelen schatten

Op 15 en 16 juni kunnen bezoekers deelnemen aan een diamantworkshop waarin experts uitleg geven over de geschiedenis en werking van de Antwerpse diamantsector, het identificeren en taxeren van diamanten en basistechnieken voor het gebruik van diamanten in juwelen. Op 22 en 23 juni demonstreren vakmannen live het slijpen van echte stenen aan een diamantslijptafel. En op 29 en 30 juni kunnen bezoekers zonder afspraak een juweel laten schatten in Het Steen.

 

Schepen voor toerisme Koen Kennis (N-VA): “Steentjes in Het Steen, een mooie combinatie. Trouwens, wie meer wil leren over hoe Antwerpen uitgroeide tot de wereldhoofdstad van de diamant kan terecht in ‘The Antwerp Story’, de permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de stad in Het Steen.”

Vanuit Het Steen kunnen bezoekers ook deelnemen aan een digitale diamantwandeling via de podcast ‘Diamant- en Juwelentour’. Acteur Herbert Flack en radiopresentatrice Layla El-Dekmak vertellen in deze audiowandeling verborgen verhalen over de rijke geschiedenis van de diamanthandel en -nijverheid in Antwerpen. De luisteraars krijgen ook een kijkje achter de schermen van de huidige Diamantwijk en maken kennis met de wereld van het slijpen, onderhandelen en verhandelen van diamanten. De podcast is beschikbaar in het Nederlands en Engels.

 

BRON: HLN 31-05-2024