Doorbraak in jacht op dieven die Nederlandse kunstbeurs TEFAF overvielen

Bijna twee jaar na de feiten is er een doorbraak in het onderzoek naar de spectaculaire juwelenroof op de Tefaf-kunstbeurs in het Nederlandse Maastricht. Er zijn drie nieuwe verdachten, drie vrouwen, in beeld en de politie heeft ook twee gestolen diamanten teruggevonden.

Op 28 juni vorig jaar werd de internationale kunstbeurs in Maastricht op klaarlichte dag overvallen door vier mannen, de zogenaamde ‘Pink Panthers’. De dieven namen bij een stand van een juwelier meerdere sieraden mee. Dat deden ze in outfits die leken op die van de ‘Peaky Blinders’, de fictieve misdaadbende uit de gelijknamige Netflixserie.

Volgens de politie was er bij de roof ook een vijfde persoon betrokken. Hij zou een dag eerder de toegangsbewijzen voor de vier overvallers hebben gekocht. De dieven maakten naar schatting tientallen miljoenen dollars buit.

Vlak na de overval werden beelden vrijgegeven van de verdachten. Het opsporingsteam heeft nu aanwijzingen “die een steeds duidelijker beeld geven over de verblijfplaatsen van de verdachten voor en na de roof en waar ze zich nu waarschijnlijk bevinden”, meldt de politie. Zo zouden de mannen voor de roof onder meer in ons land, meer bepaald in Luik en Verviers, hebben verbleven. Na de diefstal zijn ze volgens de politie via België, Duitsland, Oostenrijk en Hongarije naar Servië – hun land van afkomst – gevlucht.

 

Uit recent onderzoek blijkt dat het aantal verdachten groter is dan de vijf mannelijke overvallers. Duidelijk is dat één vrouw als verdachte wordt gelinkt aan de roof. Daarnaast zijn er nog twee andere vrouwen in beeld gekomen nadat ze één van de huurauto’s die bij de overval werd gebruikt terugbrachten naar een autoverhuurbedrijf in de buurt van de luchthaven in Frankfurt.

Diamanten

Niet alleen de verdachten, maar ook de gestolen sieraden spelen een grote rol in het onderzoek. De politie zou intussen twee gestolen diamanten hebben teruggevonden die deel uitmaken van hetzelfde halssnoer. Eén diamant werd teruggevonden in Israël, een andere in Hong Kong. Beide diamanten zijn in beslag genomen.

“We hebben grote en belangrijke stappen in het onderzoek gezet”, reageren de Nederlandse autoriteiten. “De internationale component in dit onderzoek maakt dat het allemaal lang duurt, want als team moeten we de internationale procedures en regelgeving volgen”, klinkt het.

Eerder loofde Charles Taylor Adjusting, het onderzoeksbureau van de verzekeringsmaatschappij, een beloning van 500.000 pond uit voor de gouden tip. De Nederlandse politie voegt daar nog een beloning van 20.000 euro aan toe.

BRON: HLN 29-05-2024