Meisje (7) doet zeldzame ontdekking in Amerikaans park: diamant van bijna 3 karaat

Het 7-jarige meisje Aspen Brown vierde haar verjaardag met haar familie op 1 september en vond plots een zeer zeldzaam verjaardagscadeau. Het meisje ontdekte een grote, bruine diamant in het Crater of Diamonds State Park in Amerika van bijna drie karaat.

Het was een bijzondere verjaardag voor het meisje van zeven. Vorige week vond ze een grote bruine diamant van 2,95 karaat toen ze een bezoek bracht aan het Crater of Diamonds State Park in Arkansas.

Het Amerikaanse meisje bezocht het park met haar vader en grootmoeder toen ze de kostbare diamant ter grootte van een erwt vond. Het park heeft een 15,2 hectare omgeploegd diamantveld dat toegankelijk is voor het publiek. Sinds 1906 worden er voortdurend diamanten ontdekt.

“Ze kreeg het warm en wilde even gaan zitten, dus liep ze naar een paar grote rotsen bij het hek”, vertelt haar vader Luther Brown. “Al snel rende ze naar me toe en zei ze: ‘Papa! Papa! Ik heb er een gevonden!’”

Een edelsteen van die grootte vinden in zo’n groot diamantengebied is een “uitzonderlijk zeldzame” vondst, vertelt Aaron Palke een onderzoekswetenschapper voor het Gemological Institute of America (GIA). “De meeste die je vindt zijn kleiner dan een rijstkorrel”, aldus Palke. Een diamant die in het park wordt gevonden is meestal tussen 0,05 tot 0,20 karaat.

De woordvoerder van het park, stond de pers te woord en vertelde dat parkbezoekers de gevonden diamanten mogen houden. Waymon Cox, een medewerker van het park, noemde de vondst van Aspen “een van de mooiste diamanten die ik de afgelopen jaren heb gezien”.

Bezoekers die diamanten vinden in het staatspark geven ze vaak een naam. De vader van Aspen zei dat de diamant die zijn dochter vond de naam “Aspen Diamond” zal krijgen.

Er zijn dit jaar al 563 diamanten geregistreerd in het Crater of Diamonds State Park, met een totaal van meer dan 89 karaat.

Gemiddeld worden er elke dag één tot twee diamanten gevonden door bezoekers van het park, aldus de parkmedewerkers. De diamant van Aspen Brown werd gevonden in de buurt van waar een andere grote edelsteen, een diamant van 3,72 karaat, in 2019 werd gevonden.

Er zijn meer dan 75.000 diamanten gevonden in het staatspark sinds diamanten voor het eerst werden gevonden door John Huddleston, de boer die eigenaar was van het land voordat het in 1972 een staatspark werd.

BRON: HLN 09-09-2023