Regering van Sierra Leone wil recorddiamant in Antwerpen verkopen

De regering van Sierra Leone wil een ruwe diamant van 709 karaat in België verkopen nadat een veiling vandaag in Freetown niet het gewenste bedrag heeft opgeleverd. Dat heeft de Nationale Mijnmaatschappij van het West-Afrikaanse land laten weten.

Volgens experts betrekt de diamant een plaats tussen de tiende en de vijftiende plaats in de lijst van grootste diamanten ooit ontdekt.

Het hoogste bod kwam van de Brit Ziad al-Ahmadi. Die bood 7,7 miljoen dollar (7,2 miljoen euro) op de diamant, die in maart ontdekt werd in de diamantprovicie Kono. Al-Ahmadi staat aan de leiding van een in Antwerpen gevestigd bedrijf. Maar dat bedrag lag onder het minimum dat de regering van Sierra Leone vooropgesteld heeft, zo luidt het. Het minimumbedrag werd evenwel niet bekendgemaakt.

Nu heeft die regering beslist om de diamant in Antwerpen te verkopen, in de hoop er meer voor te krijgen. “We gaan de diamant in de komende weken in Antwerpen verkopen”, zo zei Sahr Wonday, de directeur-generaal van de Mijnmaatschappij, aan journalisten.

De eigenaar van het mijnbedrijf in kwestie, de evangelische dominee Emmanuel Momoh, toonde zich na afloop van de veiling ontgoocheld: “Ik wil dat mijn diamant in het buitenland verkocht wordt aan een zo hoog mogelijke prijs, om er zoveel mogelijk mensen van te laten profiteren”, zei hij, er zonder verpinken aan toevoegend dat de diamant “zeker 50 miljoen dollar” moet opbrengen.

 

BRON: HLN 11-05-2017