DIVA haalt topstukken uit Victoria en Albert museum naar Antwerpen

Van 5 maart tot 15 augustus 2021 presenteert DIVA de tentoonstelling Masterpieces in Miniature: Schatten uit de Rosalinde en Arthur Gilbert Collection. Deze reizende tentoonstelling wordt georganiseerd door het Victoria en Albert museum (V&A) uit Londen. Voor de allereerste keer zal er een topselectie uit alle deelverzamelingen van de Gilbertcollectie te zien zijn op het Europese continent. Die eer is voor DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver weggelegd.

Masterpieces in Miniature is een ode aan de indrukwekkende erfenis van Rosalinde en Arthur Gilbert. Het publiek krijgt de kans om de schatten uit de Gilbertcollectie van zeer dichtbij te bewonderen. DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver, is de eerste prestigieuze locatie voor deze reizende tentoonstelling.

Bezoekers dompelen zich onder in de wereld van de Gilberts en hun collectie. Ze maken kennis met Rosalinde en Arthur Gilbert en hun verzamelgewoontes, gaan mee op reis in een zoektocht naar vakmanschap en maken kennis met beroemde historische figuren zoals tsarina Catharina de Grote, keizer Napoleon I en koningin Victoria. Een absoluut topstuk is de snuifdoos van Frederik de Grote, koning van Pruisen. De snuifdoos is gevormd uit chrysoprase, een zeldzame edelsteen gedolven in Silezië, en bezet met hardstenen en diamanten. De diamanten werden gekleurd door ze over lichtroze, groene en citroengele metaalfolies te zetten.

1.000 meesterwerken

De verzameling van Rosalinde en Arthur Gilbert is een eerbetoon aan gemaakte objecten, waarvan het grootste deel in edele metalen en vaak kleinschalig van grootte. Ruim veertig jaar verzamelde het koppel nagenoeg 1.000 Europese meesterwerken op het vlak van edelsmeedkunst, gouden (snuif-)dozen, email en mozaïeken van de 16de tot 20ste eeuw.

Eva Olde Monnikhof, directeur DIVA: “Wij zijn ontzettend trots dat we een van de beste Wonderkamers ter wereld mogen presenteren in het museum. Hoog op onze wensenlijst stond de patrijsbeker van Jörg Ruel uit de 16de eeuw. Niet alleen getuigt deze beker van uitzonderlijk snijwerk en materiaalkeuze, het biedt ook context voor een van onze eigen meesterwerken: de 16de-eeuwse uilenbeker met Antwerpse merken. Voor het eerst ontmoeten deze love birds elkaar in dé stad waar de liefde met een diamantring wordt bezegeld: Antwerpen.”

 

BRON: HLN 03-03-2021