Derde grootste diamant ooit in Antwerpse handen

Een baseball groot, de ene helft zuiver en transparant, de andere helft donker van kleur: zo zou je de diamant van 77x55x33 millimeter kunnen omschrijven. HB Antwerp verbaast de wereld nu al meer dan een jaar met uitzonderlijk grote diamanten. Dat dankt het snel groeiende bedrijf aan een exclusieve samenwerking met de Canadese diamantproducent Lucara. Die baat de Karowe-mijn in Botswana uit.

Alle ruwe diamanten zwaarder dan 10,8 karaat (2,16 gram) komen naar Antwerpen. Vorig jaar kreeg het bedrijf al de Sewêlo in handen: goed voor 1.758 karaat. Dat was meteen ook de grootste ongeslepen diamant sinds de ontdekking van de Cullinan (3.106 karaat) in 1905. De Cullinan werd verwerkt tot de kroonjuwelen van de Britse koninklijke familie. Je kunt ze bewonderen in de Tower of London.

Je maakt dit niet elke dag mee, natuurlijk. Het pakket met de uitzonderlijke steen van 1.175 karaat had voor de verzamelde pers nóg een verrassing in petto. Er zaten vijf andere ruwe diamanten bij, waarvan er eentje ook een best wel indrukwekkende 470 karaat haalt. “We vermoeden dat de steen oorspronkelijk zelfs 2.500 karaat woog”, zegt woordvoerster Margaux Donckier. “Aan een kant van de grootste steen zit immers een recht vlak en de kleinere diamanten zaten in hetzelfde stuk kimberlietgesteente.”

Intrigerende vraag: hoe komt het dat er nu op korte tijd heel wat ‘superdiamanten’ worden ontdekt? “Dankzij de technologische vooruitgang”, zegt een van de drie medestichters Rafael Papismedov. “De kimberliet wordt gescand, zodat je veel minder risico loopt om grote stenen te verpulveren tijdens de ontginning.” Het zit er dus dik in dat de Karowe-mijn de komende jaren nog meer fraais oplevert.

Voorlopig heeft de diamant van 1.175 karaat heeft nog geen naam. Lucara beslist daarover via een wedstrijd onder de lokale bevolking in Botswana. Dat sluit mooi aan bij de filosofie van HB Antwerp: “We hebben een ecosysteem ontwikkeld dat eerlijke arbeid en lonen bevordert en investeert in training en arbeidsbemiddeling voor de plaatselijke bevolking.”

Wat er met de Sewêlo en deze nieuwe diamant precies zal gebeuren, is vandaag nog een vraagteken en hangt voor een groot deel af van de uiteindelijke koper. Voor de Sewêlo ging HB Antwerp in zee met luxeconcern LVMH. Hoe dan ook zorgt HB voor de uiteindelijke realisatie. Margaux Donckier: “We hebben een team van een dertigtal slijpers dat álle deskundigheid bezit om deze opdracht tot een goed einde te brengen.”

Papismedov is er gerust op: “Antwerpen is de Champions League van de diamantnijverheid. Maar eerst moeten we de steen grondig bestuderen. Dat kan 4 tot 6 maanden duren. Tussendoor, normaal gezien in september, verhuist hij naar New York. Het eigenlijke slijpen kan een jaar duren.”

Tot slot: hoeveel het kleinood van 1.175 karaat zoal waard is, valt op een miljoen euro na niet te zeggen. “Dat zal afhangen van de omvang en de zuiverheid van de geslepen witte diamanten die we eruit kunnen halen. De waarde kan in de miljoenen of de tientallen miljoenen lopen”, besluit Papismedov.

 

BRON: HLN 19-7-2021