Arabische bank plant Antwerpse diamantvestiging

De National Bank of Fujairah (NBF), een financiële instelling uit het emiraat Fujairah in de Verenigde Arabische Emiraten, is van plan een vertegenwoordigingskantoor in Antwerpen te openen. Ze wil de leemte opvullen in de kredietverlening aan de belangrijke diamantsector in ons land die is ontstaan door het afhaken van enkele banken. Dat heeft Davy Blommaert, het hoofd van de diamantdivisie van NBF, gezegd aan de gespecialiseerde website Diamonds.net.

De Antwerpse diamantsector kampt met een probleem van financiering. Dat heeft vooral te maken met het opdoeken door KBC van de Antwerpse Diamantbank. KBC moest die bank van Europa verkopen. Toen dat mislukte, werd ze ontmanteld. Ook het Britse Standard Chartered stopte met geld lenen aan de sector.

Sindsdien proberen diverse instanties een oplossing te vinden. Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) ging in het voorjaar mee met een handelsmissie naar India om onder meer te lobbyen bij Indiase banken om meer te doen voor Antwerpen. Hij zei toen ook te hopen dat de National Bank of Fujairah naar Antwerpen kwam.

Die hoop lijkt nu concreet te worden. Na een bezoek afgelopen zomer van een delegatie van NBF, met ontmoetingen met de Nationale Bank van België« als financieeltoezichthouder, de sectororganisatie AWDC en potentiële klanten, hoopt Blommaert in het eerste kwartaal van 2018 een kantoor te openen in Antwerpen. ‘Ik trek daarvoor al lang aan de kar, omdat er een opportuniteit is om selectief bepaalde klanten te bedienen.’

De Vlaming Blommaert kent de markt goed. Hij leidde jarenlang het kantoor van de Antwerpse Diamantbank in Dubai en staat sinds 2015 aan het hoofd van de toen opgerichte diamanttak van NBF. Volgens hem heeft die sindsdien voortdurend marktaandeel gewonnen. NBF is na het Nederlandse ABN AMRO de belangrijkste financier van de diamanthandel in Dubai, dat in relatief korte tijd een groot diamantcentrum geworden is.

NBF, dat gecontroleerd wordt door de regering van Fujairah, ziet de Antwerpse expansie als een testcase voor de stap naar andere markten. Toch waarschuwt Blommaert dat diamant nog steeds wordt beschouwd als een sector met grote risico’s, waar bovendien nog veel consolidatie en faillissementen te verwachten vallen. De recente val van de Antwerpse speler Exelco, een dossier dat ook KBC financieel treft, was een nieuwe reden voor de banksector om voorzichtig om te springen met de financiering van diamantbedrijven.

 

BRON: DE TIJD 20-10-2017