Antwerpen blijft grootste diamantstad ter wereld

De Antwerpse diamantsector heeft het afgelopen jaar 5 procent meer diamanten verhandeld dan in 2015. De totale waarde bleef weliswaar status-quo op circa 48 miljard dollar (45 miljard euro). Daarmee blijft Antwerpen nipt het grootste diamantcentrum ter wereld, voor India.

Na een annus horribilis in 2015, met een krimp van 18 procent, bleek 2016 een jaar van herstel voor de Antwerpse diamant.
Er is wel een opmerkelijk verschil tussen de handel in ruwe en geslepen diamant. Antwerpen voerde 7 procent meer ruw in, terwijl de export in hoeveelheid goederen met 9 procent daalde.
Ari Epstein, CEO van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC), is optimistisch voor 2017. Zo zullen nieuwe mijnen in Canada en Lesotho zorgen voor de aanvoer van 7 miljoen karaat extra diamanten.
Ook de veilingen (zogenaamde tenders) van kleine en middelgrote diamantproducenten zijn een succes. Afgelopen jaar werden er liefst 86 tenders gehouden, negen meer dan in 2015.
De Antwerpse diamant telde eind 2016 circa 6.600 werknemers. Nog eens 26.000 mensen verdienen dankzij de sector hun brood.